Mikao Usui

 BIOGRAFIE

~ 1865, 15 august – Se naste Mikao Usui, in orasul Yago din prefectura Gifu, Japonia.
~ Mikao Usui a studiat medicina, religia si psihologia. A practicat qigong si diverse arte martiale. A calatorit in Statele Unite , Europa si diferite tari din Asia, apoi a revenit in Japonia.
~ 1914 – Decide sa se retraga la manastirea la care studiase in copilarie si adolescenta.
~ martie 1922 – Mikao Usui, pe muntele sacru Kurama, incepe o meditatie de 21 de zile (Isyu Guo). In ultima zi a acesteia, ii este revelat sistemul Reiki.
~ aprilie 1922 – Mikao Usui se dedica tratarii bolnavilor prin Reiki si formarii de terapeuti. Initial, tratamentul era gratuit. Stabilit la periferia orasului Tokyo, Mikao Usui i-a tratat gratuit pe saraci timp de cativa ani. Observand insa ca acestia nu apreciaza darul primit si nici nu incearca sa-si depaseasca starea de saracie si de boala, decide ca tratamentul si initierile in sistemul Reiki vor avea loc numai contra cost, chiar daca plata de multe ori reprezenta ceva pur simbolic fara valoare materiala.
~ De-a lungul anilor, el va instrui cca. 2 000 de elevi, dintre care 16 au ajuns la gradul de maestru.
~ 1925 – Mikao Usui ii transmite complet sistemul Reiki lui Chujiro Hayashi (47 de ani, ofiter de marina in rezerva) pe care il numeste succesorul sau.
~ 1926, 9 martie – Mikao Usui moare la Fukuyama, Hiroshima, in urma unui atac cerebral. Este inmormantat la templul Saihoji din Tokyo.
~ 1938 – Chujiro Hayashi ii acorda gradul de maestru elevei sale Hawayo Takato (n.1900, 24 decembrie). Totodata, o desemneaza ca succesoare a sa.

Istoricul redescoperirii Reiki

Mikao Usui a fost cel care a cautat originile metodelor de vindecare pe care le aplicau Iisus si Buddha, regasindu-le in ramasitele cultului antic a lui Shiva, in invataturile esoterice din India. Pe cand era rector al Universitatii Doshisha, din Kyoto,dar si preot crestin, Mikao Usui fiind rugat de studentii sai sa le arate metodele prin care vindeca Iisus, a demarat o cercetare ce a durat zece ani pentru a descoperi si invata aceste tehnici. Cand autoritatile din Japonia i-au spus ca despre aceste vindecari nu se vorbeste prea mult si cu atat mai putin sunt cunoscute, Usui a cautat informatia in budism. Sunt asemanari izbitoare intre viata lui Buddha in India (Gautama Sigghartha, 620 – 543 i.Hr.) si viata lui Iisus. Calugarii budisti i-au spus ca vechea tehnica de vindecare spirituala s-a pierdut si ca singura cale de a te apropia de ea era abordarea invataturii budiste, Calea Iluminarii.

Negasind raspunsurile dorite, Mikao Usui a calatorit in Statele Unite, unde a locuit timp de sapte ani. Cand nu a obtinut alte raspunsuri din partea crestinilor de acolo, a intrat la Chicago Divinity School, din Chicago. Se spune ca si-a sustinut doctoratul acolo, studiind istoria comparata a religiilor si a filozofiilor. A mai invatat acolo si sanscrita, veche limba culta din India si Tibet. Dar Usui tot nu a gasit raspunsul pe care il cauta, referitor la tehnica de vindecare. Nu mai exista alte informatii referitoare la Mikao Usui in calitate de crestin sau preot, ci numai ca budist care, dupa ce s-a intors in Japonia, s-a stabilit intr-o manastire zen. Aici a descoperit texte care descriau tehnica de vindecare, si pe care le putea citi acum in sanscrita, in original. Materialele nu includeau, totusi, informatii despre cum sa activezi energia ca sa o folosesti. Ascunderea acestor informatii era intentionata, pentru a le tine departe de cei care nu erau pregatiti sa cunoasca si sa foloseasca niste materiale atat de puternice.  A inceput sa studieze in sanscrita textele, iar,cand, dupa eforturi sustinute, a reusit sa le desluseasca, a descoperit formula. Simplu ca buna ziua. Nimic dificil, totul era foarte simplu. Cum doi si cu doi fac patru… Si si-a spus: „Ei bine, am gasit. Acum trebuie sa interpretez toate astea, pentru ca au fost scrise cu 2500 de ani in urma. Trebuie sa testez totul”.

Testul a constat dintr-o perioada de douazeci si una de zile de meditatie, post si rugaciune pe Muntele Koriyama, in Japonia. Dupa ce a ales locul de meditatie, si-a asezat in fata douazeci si una de pietre ca sa marcheze timpul aruncand una pe zi. In ultima zi a incercarii sale, in intunericul de dinaintea zorilor, Usui a vazut o sfera de lumina venind catre el. Primul impuls a fost sa fuga, apoi s-a gandit mai bine. A decis sa accepte orice ar urma ca raspuns la meditatia facuta, chiar daca raspunsul ar insemna moartea lui. Lumina l-a izbit in al treilea ochi si a ramas inconstient o vreme. Pe urma a vazut „milioane si milioane de sfere multicolore”, apoi simbolul Reiki, ca si cum ar fi fost proiectat pe un ecran. Si a vazut toate simbolurile Reiki, a primit informatii despre modul in care fiecare este utilizat pentru activarea energiei vindecatoare. Era primul acordaj Reiki, redescoperirea unei tehnici stravechi. Mikao Usui a plecat de pe Muntele Koriyama stiind sa vindece asa cum o facusera Buddha si Iisus

Coborand pe coasta muntelui a trait ceea ce cunoastem azi ca fiind cele patru miracole. Mai intai, si-a scrantit degetul de la picior si, in mod instinctiv, si-a pus palmele pe el. Mainile lui au devenit fierbinti si degetul s-a vindecat. Pe urma a ajuns la un han pentru pelerini, aflat la poalele muntelui. A cerut un meniu complet, un lucru nu tocmai intelept dupa douazeci si una de zile de post, dar a mancat fara sa aiba probleme. Apoi, pe femeia care servea la mese o dureau dintii, iar cand si-a pus palmele pe fata ei i-a alungat durerea. Cand s-a intors la manastire si i s-a spus ca staretul zacea la pat din cauza unei crize de artrita l-a vindecat si pe calugar. Usui a botezat Reiki energia vindecatoare, ceea ce inseamna energia universala a vietii, apoi a plecat sa aplice ceea ce stia in suburbiile orasului Kyoto. Mai multi ani a trait tratandu-i pe saracii din mahala. Dupa cultura si etica vremii, oamenii cu diformitati, cu membre lipsa sau cu alte boli evidente erau suportati de comunitate ca cersetori. Dupa ce vindeca o astfel de persoana, el o ruga sa inceapa o viata noua, dar a descoperit ca se intorceau mereu la el. Vazand ca oamenii pe care-i considera vindecati in loc sa inceapa o viata noua, muncind cinstit, cerseau in continuare, s-a descurajat si a parasit mahalalele. Ba chiar si cei vindecati erau suparati deoarece, odata vindecati si cu semnele bolilor disparute, nu mai puteau sa cerseasca si trebuiau sa munceasca.

Din experinta avuta in mahalale,Usui a tras concluzia ca oamenii nu apreciaza lucrurile pentru care nu platesc. Dar esecul lui Usui se datora, poate, faptului ca el vindeca numai trupurile, nu si mintea si spiritul. Docrina budista ignora vindecarea trupului, afirmand ca numai vindecarea spirituala duce pe calea iluminarii. Singura cale care putea cu adevarat sa-i vindece pe acesti oameni era initierea lor in tainele Reiki si dobandirea unei alte constiinte spirituale.

Asa a inceput Mikao Usui un lung pelerinaj, ducand cu el Reiki prin toata Japonia si tinand cursuri in urma carora a fost inconjurat de numerosi discipoli. In acest fel l-a intalnit pe Chujiro Hayashi, ofiter de marina in retragere. Hayashi a devenit maestru Reiki in 1925, la patruzeci si sapte de ani, devenind succesorul lui Mikao Usui. Dupa moartea acestuia Chujiro Hayashi a pregatit un numar de practicanti, atat barbati cat si femei, inclusiv saisprezece maestrii, care au dus invataturile Reiki mai departe.

Chujiro Hayashi si-a deschis o clinica in Tokio, unde terapeutii lucrau in grup pe pacienti, acestia si locuind in clinica pe parcursul acelei perioade de terapie. Terapeutii Reki se deplasau si acasa la cei care nu puteau veni la clinica. In clinica Shina No Machi, a lui Chujiro Hayashi, a ajuns Hawayo Takata in 1938.   Chujiro Hayashi la randul sau o initiaza pe doamna Hawayo Takata, de la care Reiki-ul se raspandeste in Europa si SUA.